Wat is een Kegel-oefening? Strakkere vagina?

Wat is een Kegel-oefening? Strakkere vagina?

Kegel-oefeningen (ook wel bekkenbodemoefeningen genoemd) helpen je bekkenbodemspieren te versterken. Je bekkenbodemspieren ondersteunen organen in je bekken, zoals je blaas, darmen en vagina. Je bekkenbodemspieren houden je organen op hun plaats en helpen ook bij lichaamsfuncties zoals plassen, poepen en seks. Kegels houden in dat je de spieren in je bekkenbodem aanspant en vervolgens ontspant om ze te versterken.

Kegels doen kan helpen bij problemen zoals:

  • Urine-incontinentie (lekkende plas).
  • Urge-incontinentie (een dringende behoefte om te plassen).
  • Fecale incontinentie (lekkende poep).
  • Bekkenorgaanverzakking (bekkenorganen die in je vagina hangen of uitpuilen).
  • Kegels kunnen ook je seksuele gezondheid verbeteren en je orgasmes helpen verbeteren. De vagina wordt strakker van deze oefeningen.
  • Mannen of mensen die bij de geboorte als man zijn toegewezen (AMAB) en vrouwen of mensen die bij de geboorte als vrouw zijn toegewezen (AFAB) kunnen baat hebben bij Kegel-oefeningen.

Wat doen Kegel-oefeningen eigenlijk?

Kegeloefeningen helpen je bekkenbodemspieren 'fit' te houden. Net zoals je andere spieren in je lichaam kunt versterken door gewichten te tillen, is het doen van Kegels een manier om je bekkenbodemspieren sterk te houden. Kegeloefeningen kunnen je meer controle geven over je blaas en darmen en voorkomen dat je bekkenbodemspieren zwak worden.

Zwakke bekkenbodemspieren kunnen ervoor zorgen dat je urine en ontlasting verliest of per ongeluk gas verliest. Je bekkenbodemspieren kunnen verzwakken met de leeftijd of door dingen als zwangerschap, bevalling of operatie.

Wie moet Kegels doen?

Alles wat druk uitoefent op de spieren van je bekkenbodem kan ervoor zorgen dat ze verzwakken en minder ondersteuning bieden aan je bekkenorganen. Bepaalde gezondheidsproblemen of levensgebeurtenissen kunnen je bekkenbodemspieren verzwakken. Enkele van deze aandoeningen en gebeurtenissen zijn:

  • Zwangerschap.Bevalling, inclusief een keizersnede.
  • Obesitas (een body mass index, of BMI, groter dan 30) of overgewicht (een BMI groter dan 25).
  • Operatie in uw bekkengebied.
  • Veroudering. De spieren van uw bekkenbodem, evenals de spieren in uw rectum en anus, verzwakken van nature met de leeftijd.
  • Overmatig persen tijdens het poepen (constipatie) of chronisch hoesten.
  • Oefeningen (vooral springen, rennen en zware gewichten tillen).


Kegeloefeningen zijn echter niet voor iedereen. Te veel Kegels doen, of Kegels doen wanneer u dat niet hoeft, kan ervoor zorgen dat uw spieren te gespannen of strak worden.

Zwangerschap en Kegeloefeningen

Zwangeren kunnen merken dat de bevalling gemakkelijker verloopt als ze Kegels doen tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat het u meer controle kan geven over uw bekkenspieren tijdens de bevalling. Het kan ook helpen bij:

Blaascontrole.

Het versterken van de spieren die het gewicht van de foetus dragen.
Urine-incontinentie of urineverlies.
Persen tijdens vaginale bevalling.
Genezing van het perineum na de bevalling.
Hoe vind ik mijn bekkenbodemspieren?
Om je bekkenbodemspieren te vinden, kun je proberen om je plas te stoppen als je op het toilet zit. Doe dit alleen totdat je weet hoe het voelt (anders kan dit stoppen en starten leiden tot een infectie). Je kunt je ook voorstellen dat je probeert te voorkomen dat je gas verliest.

Je kunt ook een vinger in je vagina steken en de spieren in je vagina eromheen knijpen. Je zou druk rond je vinger moeten voelen. De spieren die je voelt 'optillen' in je als je deze activiteiten probeert, zijn dezelfde spieren die je versterkt tijdens Kegel-oefeningen.

Het kan nuttig zijn om je je bekkenbodem voor te stellen als een klauwautomaatspel dat je misschien als kind hebt gespeeld. In een klauwautomaatspel strekt een metalen klauw zich naar beneden uit en gaat open. Als hij eenmaal open is, pakt hij een speeltje, bal of snoep en sluit hij zich vervolgens. Als hij eenmaal rond je prijs is gesloten, blijft de klauw gesloten en gaat hij terug naar zijn beginpositie. De sluitende en opwaartse beweging die de klauw maakt, is bijna identiek aan een Kegel.

Hoe voer ik Kegel-oefeningen uit?

Je voert Kegeloefeningen uit door je bekkenbodemspieren op te tillen, vast te houden en vervolgens te ontspannen. Begin met een paar Kegels tegelijk en verhoog geleidelijk zowel de tijdsduur als het aantal Kegels dat je in elke 'sessie' (of set) doet. Je moet minstens twee tot drie sets van deze oefeningen per dag doen.

 

Bekijk hier alle KEGEL sets

Retour au blog